Edukacja ekologiczna - wycieczki ekologiczne
 
 
WYCIECZKA DO GOSPODARSTWA EKOLOGICZNEGO W TRZCIANIE PROWADZONEGO PRZEZ PANA ZYGMUNTA RADKA

W dniu 5 września 2009 r. uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 25 i Szkoły Podstawowej nr 8 w Rzeszowie odwiedzili gospodarstwo ekologiczne w Trzcianie, które prowadzi pan Zygmunt Radek. W wycieczce wzięli udział młodzi ludzie (90 osób), którzy uczestniczą również w zajęciach projektu Od problemu do sukcesu współfinansowanego przez Unię Europejską. Są to również osoby, które aktywnie włączyły się w działania realizowane w ramach programu edukacji ekologicznej opracowanego przez nauczycieli SP 25 w Rzeszowie. Dzięki uprzejmości pana Zygmunta Radka większość uczniów po raz pierwszy w życiu mogła zobaczyć i usłyszeć z najbardziej kompetentnych ust o zasadach produkcji ekologicznej żywności. Żywe zainteresowanie wzbudziły metody przetwarzania plonów na smaczne ekologiczne produkty. Dzieci mogły z bliska zobaczyć nowoczesny traktor i oglądnąć pokaz jego pracy. Do gustu przypadły im także długie rzędy krzewów malinowych, z których z zapałem zbierano pachnące jeszcze latem smaczne owoce.
Mimo, że był początek września aura spłatała figla i powiała chłodnym wiatrem. Nie odstraszało to jednak uczniów od ogniska i pieczonej kiełbasy. Dzieci miały mnóstwo pytań do pana Z. Radka, który cierpliwie wyjaśniał wszystkie wątpliwości. Sporo pytań dotyczyło sposobów ekologicznego przetwarzania i uprawy warzyw i owoców. Zapamiętywaniu wiedzy sprzyjała możliwość bezpośredniej obserwacji takiego procesu. Wszyscy uczestnicy wyrazili szczerą chęć ponownego przyjazdu do gospodarstwa, lecz tym razem na dłużej i co więcej, chcieliby wziąć udział w lekcjach ekologii w tak przyjaznym naturalnym środowisku. Dzieci uznały, że w prawdziwym gospodarstwie ekologicznym mogą naprawdę wiele się nauczyć i później przekazać wiedzę innym.



Jedna z grup uczniów (wraz nauczycielami SP 25 w Rzeszowie)
przed krótką pogadanką o zdrowym przetwarzaniu żywności
 


Dziewczęta znalazły chwilę czasu, by podziwiać jesienne róże


Dzieci słuchają informacji p. Zygmunta Radka
o sposobach ekologicznego przetwarzania żywności
 


Maliny zbierane osobiście smakowały fantastycznie
 


Spore zainteresowanie towarzyszyło pokazowi prac polowych
z wykorzystaniem nowoczesnego traktora
 


Ciepła i obowiązkowo malinowa herbata
rozgrzewała uczestników wycieczki
 


Ożywione dyskusje o szacunku dla natury 
toczono również przy opiekaniu smakowitej kiełbaski na dużym ognisku
 


Dzieci niecierpliwie czekały jeszcze na opiekane w ogniu kromki chleba
 


Na pożegnanie nikt nie oparł się ostatniej wycieczce w malinowe krzewy